alain-hoeckx-eerste-districtsraad-elli-merle-frenchie-deurne2

Eerste districtsraad van de nieuwe legislatuur: antwoorden op vragen over ‘Doordacht Deurne’

Onze trouwe viervoeter Ellie was minder enthousiast dan ik over de voorbereiding van de districtsraad. Terwijl ik geconcentreerd op mijn laptop aan het werk was, nestelde ze zich op mijn schoot en begon na enkele ogenblikken al te geeuwen. Duidelijk niet haar favoriete bezigheid!

Toch was het voor mij een boeiende dag: gisteren vond de eerste districtsraad van de nieuwe legislatuur plaats. Het bestuursakkoord ‘Doordacht Deurne’ stond centraal, en raadsleden kregen de kans om vragen te stellen. Als districtsschepen beantwoordde ik enkele van hun vragen met veel plezier. 

Borstvoedingsvriendelijk district

Vraag van Annelies Aertbeliën – Groen fractie:
In het bestuursakkoord lezen we dat Deurne een borstvoedingsvriendelijk district wil worden. Hebt u al initiatieven in gedachten om dit te bereiken?

Antwoord:

In veel landen wordt borstvoeding in het openbaar nog steeds als taboe gezien. Dat willen we in Deurne anders aanpakken. Ons doel is om een vertrouwde omgeving te creëren voor vrouwen die borstvoeding geven. Hoe gaan we dat doen?

  • Handelaars en horeca: We moedigen hen aan om het voorbeeld van stedelijke gebouwen te volgen en waar mogelijk aparte ruimtes te voorzien. Het draait om het geven van een veilig gevoel.
  • Infosessies: In samenwerking met de lokale economieraad stellen we voor om sessies te organiseren om handelaars te informeren over het belang van borstvoedingsvriendelijke locaties.
  • De Bakermat: Dit expertisecentrum ondersteunt zwangere vrouwen en jonge moeders. Via hen willen we meer sessies en labels beschikbaar maken voor handelaars in Deurne. Momenteel zijn er nog geen aangesloten zaken in ons district.
  • Aanpak: Geen straffen, maar belonen. We willen stappen in de goede richting stimuleren. Daarnaast willen we borstvoeding in het openbaar verder normaliseren.

Hartelijke plekken

Vraag van Bert Peeters – N-VA fractie:

In het bestuursakkoord lezen we initiatieven rond gratis koffie en thee beschikbaar stellen via het idee van hartelijke plekken. Creeëren we zo geen concurrentie voor horecazaken als het district het gratis gaat weggeven?

Antwoord:

Een ‘hartelijke plek’ is een locatie, vaak een horecazaak of winkel, waar iedereen welkom is en waar bezoekers elkaar kunnen trakteren. Het concept, geïnitieerd door Enchanté vzw, moedigt klanten aan om bijvoorbeeld een extra koffie of maaltijd te betalen, die later door iemand met minder financiële middelen kan worden geconsumeerd.

In Deurne zijn er op dit moment minder dan vijf zogenaamde ‘hartelijke plekken’. Dat is te weinig. Ons doel is om dit aantal te verhogen.

Samenwerking met Echante vzw: Deze organisatie maakt het mogelijk om via een simpel gebaar iemand anders te helpen. Een extra koffie voor iemand die het minder breed heeft? Dat maakt iedereen gelukkig. Samen met hen willen we meer hartelijke plekken in ons district realiseren.

Huwen op locatie

Vraag van Jan Van Wesembeeck – Vlaams Belang fractie:

U communiceert al via de pers over de mogelijkheid om te trouwen op een andere locatie dan het districtshuis, echter zijn er nog geen gesprekken lopende en is er nog niets concreets. Misschien is het aangewezen pas interviews af te leggen over zaken eens ze gerealiseerd zijn.

Antwoord:

De mogelijkheid om op locatie te trouwen leeft al langer in Deurne. Tijdens de vorige legislatuur bleek dit echter niet evident. Maar nu richten we ons op oplossingen in plaats van problemen.

Stand van zaken: De eerste gesprekken met de provincie zijn positief. Hoewel ik op Facebook tijdens de verkiezingscampagne al heb aangegeven dat dit een uitdaging is, blijf ik hieraan werken. Het bestuursakkoord is een plan voor zes jaar, dus er is tijd om dit te realiseren.

Voorbeelden elders: In andere districten zoals Ekeren, Hoboken en Berchem zijn dergelijke locaties al beschikbaar. Het wordt tijd dat Deurne hierin niet langer achterloopt. Als een district met een hoek af, willen we ook hier een voorloper zijn.

Op maandag 13 januari ontvingen de raadsleden en de pers het bestuursakkoord. Slechts een week later, op 20 januari, nam ATV contact met mij op voor een interview over het voorstel om trouwen op een andere locatie dan het districtshuis mogelijk te maken. Ik heb toen aangegeven dat we de gesprekken hierover opstarten. Vergeef me, collega van Wesembeeck dat ik niet binnen 17 dagen het hele bestuursakkoord al heb kunnen uitvoeren.

Tijdens de districtsraad kwamen geen vragen over mijn andere bevoegdheden, zoals streetart, citymarketing, markten en foren, en dierenwelzijn.